Houders voor het vervoer van gevaarlijke stoffen : De TANKS
 
 
DE VERSCHILLENDE SOORTEN TANKS:
 
     
  1) Tankcontainers en gascontainers met verscheiden elementen ( MEGC )  
 
 • Tankcontainers worden in gevulde of lege toestand gemanipuleerd (bv: op het voertuig gezet of eraf genomen). Indien ze bestemd zijn voor het vervoer van gassen hebben ze een inhoud van meer dan 450 liter. Een tankcontainer wordt gebruikt voor vervoer over land.
  De containers met verscheidene elementen( MEGC = Mutiple Element Gas Container) bestaan uit elementen die onderling verbonden zijn dmv een verzamelbuis en gemonteerd zijn in een raamwerk. Elementen die in aanmerking komen als onderdeel van een MEGC zijn: flessen, cilinders, drukvaten en flessenbatterijen of tanks met een inhoud van meer dan 450 liter. Ze worden eveneens gevuld en leeg gemanipuleerd. MEGC's worden alleen gebruikt voor het vervoer van gassen (klasse 2)
 
 
 
  2) Afneembare tanks  
 
 • Afneembare tanks hebben een inhoud van meer dan 450 liter. Ze kunnen van het voertuig genomen worden, maar in tegenstelling met tankcontainers mogen ze alleen LEEG gemanipuleerd worden.
 
 
 
  3) Vaste tanks  
 
 • Vaste tanks hebben een inhoud van tenminste 1000 liter en zijn blijvend op het voertuig gemonteerd (tankwagens) of zijn zelfdragend zoals de meeste tankopleggers.
 
 
 
  4) De batterijvoertuigen  
 
 • Een batterijvoertuig wordt uitsluitend gebruikt voor het vervoer van gassen (klasse 2). Het is een voertuig met een ensemble van flessen, cilinders, drukvaten, tanks, flessenbatterijen die onderling met elkaar verbonden zijn en vast op het voertuig gemonteerd zijn.
 
 
 
  5) De mobiele tanks  
 
 • Mobiele tanks zijn tankcontainers die gebouwd zijn voor het zeevervoer. Ze kunnen zowel voor vervoer over land als vervoer over zee gebruikt worden. Ze mogen ook gebruikt worden enkel voor vervoer over land.
 
 
 
  GROTE EN KLEINE TANKS  
 
 • In de reglementering worden in sommige gevallen gevallen dezelfde eisen gesteld aan het vervoer in colli als aan het vervoer in kleine tanks. De eisen voor het vervoer in grote tanks zijn veel strenger. Onder KLEINE tanks verstaat men:
     - tankcontainers, MEGC's en mobiele tanks met een inhoud van maximaal 3000 liter.
     - afneembare tanks met een inhoud van maximaal 1000 liter
     - batterijvoertuigen met een totale inhoud van maximaal 1000 liter
  Alle vaste tanks vallen altijd in de categorie grote tanks.
 
 
 
  MERKTEKENS OP DE TANKS  
 
 • Tanks worden NIET voorzien van een UN-merkteken zoals de colli. Een tank is te herkennen aan het METALEN IDENTIFICATIEPLAATJE waarop ondermeer de afkorting ADR/RID of in geval van mobiel tanks de afkorting UN voorkomt samen met het goedkeuringsnummer, het bouwjaar, het merk, het fabricagenummer, de proefdruk en de datum van de eerste en de laatste hydraulische drukproef met het keurmerk van de erkende instelling.
 
 
 
     
 
Tankvervoer adr
 
     
© 2005-2018 www.gevaarlijke-stoffen.be